Älä ole ilkeä, et voi tietää mitä toisella on meneillään
Käytä sanoja viisaasti, älä ota mitään henkilökohtaisesti, älä oleta ja tee aina parhaasi, ovat Ruizin periaatteet. Riippumatta siitä kenet kohtaat; esihenkilösi, tiimin jäsenen, ystävän tai läheisen, satunnaisen ohikulkijan tai ihan kenet vaan, nämä periaatteet kannattaa muistaa. Sanoissamme ja tavassamme olla yhteydessä toisiin on paljon voimaa. Monet business-terapeuttina kohtaamamme asiat voisivat näyttää toisilta, jos nämä periaatteet eläisivät ihmisten arjessa.
Käytä sanoja viisaasti tarkoittaa sitä, että jokainen aina muistaisi puhua totuudellisesti, sanoa mitä tarkoittaa eri tilanteissa, pidättäytyä juoruilemisesta sekä olla käyttämättä sanoja myöskään itseään vastaan. Tästä esimerkkinä on itsensä vähättely. Sanojen viisaasti käyttäminen tarkoittaa myös sitä, että jokainen muistaisi käyttää sanojen voimaa rakkauden tekoihin, luodakseen yhteistyötä ja hyvää maailmassa.
Älä ota mitään henkilökohtaisesti viittaa siihen meidän ihmisten yleiseen tapaan luulla, että toisten ihmisten teot johtuvat sinusta. Näin ei kuitenkaan useimmiten ole, vaan sillä mitä toiset tekevät, vain harvoin on tekemistä sinusta johtuvista asioista. Se mitä toiset tekevät ja sanovat heijastaa heidän omaa maailmaansa ja todellisuuttaan. Miten voit olla antamatta tarpeetonta valtaa toisen sanoille ja teoille. Helpommin sanottu, kun jonkun sanojen säilä osuu jo ennalta kipeään paikkaan sinussa!
Älä oleta tarkoittaa sitä, että on tärkeä pysähtyä tarkistamaan se, mitä toinen tarkoittaa eikä luulla tietävänsä. Miten kerätä rohkeutta kysyä toiselta, että mitä oikein tarkoitit (noilla mahdollisesti loukkaavilla sanoillasi) mutta myös muistaa kertoa itse, mitä tarvitset eikä olettaa että toinen tietää sen ilman että kerrot sen. Harvoin me ihmiset olemme ajatuksenlukijoita. On myös hyvä yrittää viestiä ja vuorovaikuttaa niin selkeästi kuin mahdollista, jotta voidaan välttää väärinkäsitykset ja väärinymmärryksistä syntyvä ylimääräinen draama. Ruizin mukaan vain ottamalla tämän periaatteen käyttöön, voi muuttaa koko elämänsä. Voin itsekin todeta, että turha kärsimys pienenee, kun ei oleta vaan tarkistaa vaikka sen, miksi joku ei tervehdi. Taustalla voi olla joku ihan järkevä syy, ei tarkoitus loukata. On myös varsin suositeltavaa olla itse aktiivinen ja tehdä oman osuutensa yhteyden rakentamisessa toisiin.
Tee aina parhaasi kuulostaa aika isolta vaatimukselta, mutta Ruiz pehmentää sitä sanomalla, että se vaihtelee, mikä on päivän parhaasi. Silloin kun itse olet parhaassa vireessä, niin se on eri kuin silloin kun et ole täydessä tikissä. Mutta kun teet parhaasi, siinä tilanteessa, niillä resursseilla vältät itsekritiikin, epäilyn ja katumuksen. Tämä on tärkeää muistaa ja olla armollinen itselleen eikä verrata itseään omaan parhaaseen tai toimialan parhaaseen tekijään.
Mikä näistä Ruizin periaatteista on sellainen, johon keskittymällä voisit parantaa oman elämäsi laatua?
- Nina Panganniemi -