Juha Klaavu: Lapsuuden kehityksellinen trauma – Syy arvottomuuteen, häpeään ja syyllisyyteen
Jos huomaat joutuvasi selittämättömän olotilan kouriin, putoavasi tyhjyyteen tai tekeväsi jotain vastoin omaa tahtoasi, kyse voi olla lapsuuden kehityksellisestä traumasta. Juha Klaavu kirjassaan kertoo Kehityksellisen trauman syntyvän silloin, kun lasta ei kohdata emotionaalisesti läsnäollen, empaattisesti ja subjektina.
Monet meistä eivät tiedä, että vaikka oma varhaislapsuus on voinut olla ulkoisesti ihan hyvä, meillä silti voi olla sellaisia lapsuuden kehityksellisiä traumoja, jotka vaikeuttavat elämäämme merkittävästi. Onneksi oman tilanteen tiedostaminen, tunteiden kohtaaminen ja myötätuntoisuus itsen ja toisten taholta voivat helpottaa.
Meillä kaikilla on elämästä saatuja kolhuja, mutta joillakin on niitä enemmän. Klaavun talovertaus oli minulle puhutteleva. Talon voi nähdä itsen symbolina esimerkiksi unissa. Voi olla tilanne, että talo kaipaa pientä pintaremppaa, että on elämässä saanut kolhuja, mutta se ei vaikuta asumismukavuuteen. Sitten voi olla tilanne, jossa talon perustukset ovat kunnossa, mutta kantavat rakenteet eivät. Tällöin tarvitaan jo mahdollisesti ulkopuolista apua ja pysähtymistä korjaustoimiin. Pahin tilanne on silloin, jos perustuksissa on ongelmia ja talo on romahtamisvaarassa. Tällöin apua on saatava pikaisesti.
Lukiessani Klaavun kirjaa, mietin sitä miten business terapeutin työssä voimme auttaa myös silloin, kun ihminen esimerkiksi kuormittavien elämäntilanteiden takia putoaa kehitykselliseen traumaan ja on hukassa itseltään. Mietin sitä etten vain halullani edetä ja saada aikaan tuloksia ohittaisi toisen tuskaa ja kärsimystä. Vaan voisin olla rinnalla kannattelemassa, tyynnyttämässä ja sanoittamassa tilannetta, joka voi olla kokijalleen todella pelottava ja hämmentävä.
Suosittelen lämpimästi Juha Klaavun kirjaa Lapsuuden kehityksellinen trauma – syy arvottomuuteen, häpeään ja syyllisyyteen (Viisas elämä) 2023 kaikille omasta kasvustaan kiinnostuneille. Tässä kirjassa toteutuu se, että kirjan lukee useampaan kertaan: ensilukemalla kiinnostuen siitä, mitä tämä tarkoittaa minun itseni kannalta, seuraavaksi uteliaana siitä, mitä nämä asiat tarkoittavat kenties vanhempana omalle jälkikasvulle tai muille läheisille ja sitten ehkä vielä siltä kannalta mitä kirjan viesti voisi tarkoittaa auttamistyössä/työyhteisöissä/johtamisessa tai muissa työtehtävissä.
- Nina Panganniemi -