Miten sinä voit juuri nyt?
Mikä on olotilasi, miten voit eri hetkinä ja mitä sinulle kuuluu? Työhyvinvoinnin taso työpaikoilla vaihtelee paljon. Omasta työhyvinvoinnista ja jaksamisesta kannattaa olla kiinnostunut ennakoivasti. Eli havaita arjessa toisaalta kaikki ne voimavarat ja vahvuudet joita itselläsi ja työyhteisössäsi on, mutta myös ne asiat, mitkä kuormittavat. Mitä enemmän sinulla on voimavaroja ja pääset työssäsi käyttämään vahvuuksiasi, sitä enemmän työ voi yleisesti ottaen edistää kokonaishyvinvointiasi. On tärkeää kuitenkin muistaa lepo ja palautuminen myös silloin, kun työssä on paljon työnimua ja positiivista aikaansaamisen tuntua. Business-terapiassa on mahdollista tulla paremmin tietoiseksi sekä omista voimavaroista, vahvuuksista että kuormitustekijöistä ja kehitysalueista ja saada voimauttavia kokemuksia onnistumisten tai epäonnistumisten läpikäynnistä turvallisessa ilmapiirissä. Näin voit rakentaa itsellesi eri elämäntilanteihin sopivan työntekemisen tavan, jossa työ löytää oman, itsellekuuluvan paikkansa koko elämän kontekstissa, sellaisen joka ei liian suuri eikä toisaalta liian vähäinen.
Yksi hyvä kysymys oman työhyvinvoinnin seuraamiseen on se, miltä aamuisin tuntuu lähteä töihin tai aloittaa etätyöt. On ihan ok, että joskus ottaa päähän, mutta jos tunnelma on valtaosin sellainen, että millään ei huvittaisi tai jaksaisi, on ehkä pysähtymisen paikka.
Jos haluat saada vahvistusta omille havainnoillesi siitä, miten voit, suosittelen tekemään Työterveyslaitoksen "Miten voit- työhyvinvointitestin". Kun vastaat itsellesi rehellisesti, (ja mikset vastaisi kun kukaan muu ei näe vastauksiasi, ellet näytä niitä), luet tuloksesi ja vinkit, niin pääset ehkä askeleen eteenpäin oman hyvinvointisi tukemisessa!
https://hyvatyo.ttl.fi/mielenterveyden-tyokalupakki/tyokalut/miten-voit-tyohyvinvointitesti
Miten voisit tehdä asiat kevyemmin - ei siis huonosti vaan keveästi!
- Nina Panganniemi -