Neuroottisuus ja rauhoittuminen

22.03.2024
Kuva: Olli Hietajärvi
Kuva: Olli Hietajärvi

Neuroottisuus kuulostaa paljon pahemmalta kuin sen vastakohdan, tunne-elämän tasapainon negaatio. Neuroottisuus määritellä yhdeksi suurista persoonallisuuspiirteistä eli Big Fivesta. Sanotaan, että neuroottinen ihminen vatvoo mennyttä ja huolehtii tulevasta. On siis sanomattakin selvää, että neuroottisella ihmisellä energiaa kuluu paljon ja turhaan.

Opiskellessani psykologian perusopintoja käsittelimme ohjausryhmässämme Big Fivea ja neuroottisuutta. Ryhmänohjaajamme mainitsi, että erityisesti neuroottiset ihmiset hyötyisivät self helpistä, mutta samaan aikaan sen hyödyntäminen on heille myös erityisen vaikeaa. Olen sittemmin päässyt irti liiasta murehtimisesta mm. psykoterapian avulla, mutta pystyn edelleen samaistumaan self helpin käyttämisen ja jopa aloittamisen vaikeuteen. En osaa tarkasti määritellä mikä aiheen tekee vaikeaksi tai mikä voisi helpottaa, mutta huomasin, että minun vaikea pysähtyä alleviivatun korostetusta ja alkaa keskittymään esim. meditaatioon kun oikeastaan kaipaisin enemmän pääni tyhjentämistä keskittymättömyydellä.

Myöhemmin huomasin, että minulle sopii oikeastaan paremmin esim. sängyllä makoilu ja ikkunasta metsän tuijottaminen. Metsä, samoin kuin järvi ja taivas ovat rauhoittavia elementtejä, jotka eivät kuitenkaan ainakaan omassa tapauksessani aktivoi ajatteluani kielteisellä tavalla. Tavallaan siis en oikeastaan yritä edes päättää, että nyt rauhoitun tai meditoin, vaan olen vain. Kokeillessani meditaatiota minulle on usein tullut liian latautunut ja jännittynyt olo kun vain mietinkin rauhoittumista sen avulla. Näin ollen minulle sopii paremmin se, etten oikeastaan yritäkään mitään, vaan vien vain kehoni ja katseeni rauhalliseen paikkaan, ympäristöön tai tilaan ja vain olen.

Erilaiset harjoitteet toimivat eri ihmisillä yksilöllisesti ja tämä tapa ei välttämättä sovi tai toimi kaikilla, mutta jos tunnistat itsessäsi neuroottisuuden piirteitä, kehotan ainakin kokeilemaan edellä mainittua harjoitusta, jota voisi kutsua vaikkapa epämediaatioksi.


-Olli Hietajärvi

Lähteet: Introduction to Personality and Intelligence, Haslam. Fundamentals of psychology, Eysenck.