“Normaali” myrkyllinen elämäntapamme ja parantuminen

07.03.2024
Kuva: Nina Panganniemi
Kuva: Nina Panganniemi

Gabor Maté kirjassaan The Myth of Normal – Trauma, illness & healing ottaa vahvasti lääkärinä kantaa siihen, miten nykyinen, normaalina pitämämme elämäntapamme onkin monilta osin meille myrkyllistä. Aiemmissa kirjoissaan Maté on keskittynyt lapsuuden ajan traumojen ja stressin yhteyteen addiktioihin ja adhd:hen sekä mielen ja kehon yhteyteen, jota lääkärit eivät riittävässä määrin tunnista hänen mielestään, ainakaan Amerikassa. Tässä kirjassa edellisten lisäksi osansa saa koko yhteiskuntajärjestelmämme.

Maté läväyttää eteen valtavan määrän tilastoja, joiden valossa onkin kummallista, että edelleen kehon ja mielen jakaminen lääketieteessä on mahdollista. Kaikkien ihmisten, ja erityisesti terveyttä edistävien ammattilaisten kuten business-treapeuttien, pitäisi ymmärtää enemmän kehon ja mielen yhteydestä sekä traumojen vaikutuksesta ihmisiin ja heidän sairauksiinsa - sekä mielen että kehon.

Meillä ihmisillä, kuten kaikilla nisäkkäillä, on syntyessämme ja läpi koko elämämme, kaksi perustarvetta: toisaalta olla autenttinen oma itsemme ja luottaa vaistoihimme ja toisaalta saada hoivaa ja huolenpitoa, olla osa laumaa. Yksinkertaistettuna tarvitsemme yhteyttä itseemme ja yhteyttä toisiimme. Lapsena hoivan saamisen tarve syrjäyttää omien vaistojen ja tarpeiden kuuntelun, joten kehitämme monia selviytymismalleja, jotka auttavat meitä lapsena mutta myöhemmin elämässämme voivat aiheuttaa monenlaista harmia ja jopa sairauksia. Monelta meiltä puuttuu terve yhteys itseemme, emme kuule riittävästi sitä, mitä itse tarvitsisimme ja jatkuvasti suoritamme elämäämme.

Laboratoriokokeissa, kun tutkitaan organismien kuten virusten elinympäristöä, puhutaan toksisesta ympäristöstä, kun organismi ei menesty. Samoin puutarhanhoidossa, puhutaan siitä, millainen elinympäristö on kasvilajeille soveltuva. Mikään kasvi ei kasva, jos olosuhteet eivät ole riittävät. Länsimaisten ihmisten elinympäristö ja kulttuuri on monien mielestä ihmislajille jo lähes soveltumaton, kun kaikesta edistymisestä huolimatta elinajanodote on tippumassa, monet ihmiset kokevat yksinäisyyttä, mielenterveys järkkyy monilla niin paljon, että puhutaan jopa epidemiasta, autoimmuunisairauksia ei pystytä hoitamaan, huumeisiin kuolee Amerikassa ja muuallakin valtavasti ihmisiä, jengiväkivaltaa ei saada kuriin, sotia syttyy jatkuvasti, ilmastokriisin aikaansaamat luonnonilmiöt tekevät valtavia tuhoja eri puolilla maailmaa jne jne.


Tarvitsemme sitä, että yksittäiset ihmiset tekevät viisaita valintoja ja tarvitsemme sitä, että yhteiskunnat muuttuvat, kun huomaamme, että nykyiset tapamme eivät palvele meitä enää.

Lähtökohdaksi parantumiselle Maté ehdottaa kärsimyksen tunnustamista ja hyväksymistä, eli havaitsen sen, että minä kärsin ja maailma kärsii. Oman elämän ja maailman havainnointia sellaisena kun se on. Totuuden katsomista silmästä silmään, omaa menneisyyttä ja nykyisyyttä sellaisena kun se on. Totuus tarkoittaa tässä sydämen totuutta, ei pelkän järjen.

Parantumiselle Maté tarkoittaa "luonnollista liikettä kohti eheyttä". Parantuakseen riittää, että olemme valmiita osallistumaan itsessämme avautuvaan prosessiin, jotta parantuminen voi tapahtua luonnollisesti. Kuka tahansa, vaikka mitä tehneenä, voi lähteä omalle parantumisen polulle sydän oppaana ja mieli uteliaana.

Maté suosittelee jokaista kuuntelemaan itseään, millainen apu kenellekin sopii. Lääkkeet, erilaiset keholliset menetelmät, taide, konstellaatiot, erilaiset perheterapeuttiset menetelmät, uskomusten muokkaaminen, mindfulness tai meditaatioharjoitukset, itsemyötätunto, jne jne. 

Kiinnostuitko? Gabor Matén kirjoja ja videoita löytyy englanniksi, toivottavasti pian suomeksikin.

Mikä on oma tilanteesi, miten kuuntelet itseäsi ja huomaat eri tilanteissa sen, mitä juuri nyt tarvitset?

- Nina Panganniemi -